Roligt barnkalas

Att ordna ett barnkalas till sitt barns födelsedag är alltid roligt. Detta brukar vara en mycket spännande tillställning för barnet, en tillställning som kommer att minnas länge framöver. Men som förälder är det en hel del saker att planera inför kalaset, så att det ska gå så smidigt som möjligt. Vi tänkte därför ge några bra tips att tänka på.

Vilka ska komma?

Barnkalas

Det första man måste bestämma är vilka man ska bjuda till kalaset. Är det hel förskoleklassen som ska komma eller är de bara de närmaste vännerna? Här måste ni i första hand utgå ifrån hur många ni själva klarar av att ta emot. Bor ni litet och inte har plats för många eller har ni en rymlig lokal som kalaset ska hållas i? Ni måste även tänka på att se till så att inget barn känner sig utanför. Ska inbjudningskort lämnas ut i förskoleklassen bör alla bjudas, annars är det lätt att något barn känner sig utanför.

Enklaste sättet att bjuda in till födelsedagskalas är att skicka klassiska inbjudningskort. Detta är både roligt för barnet att få skicka och även för de barn som tar emot dem att få. Försök att hitta kort som barnen gillar, kanske med en favoritfigur eller favoritfärg på. Var tydlig med att få med allt i inbjudan. Exempel;

  • Datum och plats
  • Eventuellt tema på kalaset
  • Vad som ska bjudas på (be föräldrarna höra av sig om deras barn har någon allergi)
  • Om föräldrarna ska vara med eller ej

Dekorationer

Något som verkligen hör barnkalas till är dekorationer och utsmyckningar. Barn gillar detta och det kan med små medel skapas ett kalas med roliga teman och dekorationer. Ett säkert kort är att satsa på många ballonger, häng gärna dessa på lite olika platser i huset. På ytterdörren, på hatthyllan, runt matbordet och i barnets rum. Försök också att skapa en röd tråd på kalaset. Välj ett tema eller en färg som barnet gillar och satsa på glas, tallrikar, servetter och dekorationer som följer temat. Är Hello Kitty en av dina barns favoriter gör ett kalas helt i dess anda, det kommer garanterat ditt barn att gilla.

Själva kalaset

När väl kalaset ska börja är det bra att ha en plan på hur kalaset ska gå till. Vilka tider ska det ätas/fikas, vilka lekar ska vara med på kalaset osv. Det är ganska bra att ha det ganska uppstyrt på kalaset så att man planerat tiden väl. Det kan hända att inte alla barnen känner varandra så väl och då är det bra med planerade lekar och aktiviteter så barnen lär känna varandra och vet vad som ska göras.

Låt ditt barn vara med och planera dagen så att den blir efter barnets önskemål och tankar. Hoppas ni får ett roligt och lyckat barnkalas!

Inspiration till texten är hämtad från mama.nu.

Post Navigation