Klädkod kostym

Vilken dag vänner fyller jämt har de flesta koll på. Men om de sen tänker åka bort på sin födelsedag, inte fira alls eller göra ett stort födelsedagskalas vet ingen förrän det närmar sig den stora dagen. När inbjudan ligger i brevlådan vet man att personen valde det mer festligare alternativet. Men vad ska man ha på sig när det står ”klädkod Kostym” på inbjudan. Vad gäller för männen och vad gäller för kvinnorna?

Ja ska man på ett kalas med lite instruktioner så bör man se till att vara förberedd med klädsel, men också styling och eventuella övriga faktorer. Men här tar vi upp lite mer om just kläderna.

Tidigare var klädkoderna för kavaj och kostym nästintill lika. Men de har tagit steg från varandra och idag klassas kostym som något mer ordentligt. Står det kavaj kan det vara lite mer lätt och ledigt och färgen på kostymen (för det ska ändå vara kostym) kan vara ljusare.  Med andra ord betyder ”klädkod kostym” att man bör klä sig i en mörkare ton. Detta för att det ska upplevas lite mer formellt. Det kan stå ”mörk kostym” eller ”kostym” men det blir alltså samma sak.

Männen ska alltså ha en kostym som är något av den mörkare nyansen. Till detta kan en slips eller fluga bäras.

För kvinnorna är det lite mer valbart. Det går att välja mellan att ha en hel klänning eller att ta på sig kjol. Däremot är längden viktig. Oavsett plagg bör den definitivt gå över knäna. Detta samtidigt som den inte får vara så lång så att det ser ut som en långklänning. Många anser även att axlarna ska vara täckta. Antingen av plagget i sig eller med sjal eller liknande.

Post Navigation