Effektfulla tårtor som lyfter festen

254966-birthday-cake

Att servera tårta vid stora tillställningar och andra tillfällen värda att fira är en stark tradition här i Sverige.

Under ett bröllop är ofta stunden då det nyblivna brudparet ska skära den första tårtbiten tillsammans ett viktigt ögonblick. Tårtan ska vara minst lika mycket ett konstverk som ett välsmakande bakverk. Oftast består den av flera våningar med runda tårtlager, vars diameter minskar nerifrån och upp. Högst upp brukar det finnas en marsipanfigur som föreställer brudparet i sin vackra klädsel. Även födelsedagar ska enligt tradition firas med tårta.

Vare sig vi själva bakar tårtan eller beställer den är det givet att den ska representera den som fyller år. Det är vanligt att på något sätt visa antalet år som personen fyller. Antingen fångas detta genom ett exakt antal ljus, eller av ett till två specialbeställda ljus som formats som faktiska siffror. Vissa år räknas födelsedagen dessutom som en viktig milstolpe i våra liv, t.ex. när vi blir 30, 40 eller 50 år gamla. För den som bakar tårtan gäller det att vara kreativ.

Förutom vissa grundläggande aspekter finns det knappt några gränser för hur en tårta kan utformas. Det är endast den egna kreativiteten som bestämmer. Om du vill gratta födelsedagsgrisen med en mumsig överraskning bör du fundera över vad för slags tårta hon eller han kommer att uppskatta. Borde tårtan vara elegant och vacker? Eller tror du att en humoristisk bakelse passar bättre?

En tårta till barnkalas är oftast enklare att tillverka, delvis på grund av att de nästan aldrig uppskattar marsipan och andra komplicerade ingredienser. För att skapa en riktigt rolig och personlig tårta som alldeles säkert går hem kan du dekorera den med bilder från barnets favoritfilm. Kalaskungen förser dig med temat som får tårtan att bli ihågkommen långt efter att den ätits upp.

Vill man verkligen sträva efter något fantastiskt kan man inspireras av Cake International, världens största tårtskapartävling som hålls i England. De som ställer upp i dessa tävlingar är otroligt duktiga på att skapa galna, realistiska och nästan omöjliga tårtor. Nu kan man ju inte förvänta av sig själv att man ska kunna återskapa några av dessa bara man lägger ned lite extra tid på sin tårta, men det kan absolut vara inspiration till någon egen kreativ skapelse.

Man kan även lära sig att dekorera mer avancerat för att få ett minnesvärt resultat. Har man bara de rätta teknikerna kan man ta ett antal enkla tårtbottnat och få otroliga resultat. För mer information om tekniker kan man ta och besöka sajten Designer Cake och titta på deras instruktionsvideos.

Post Navigation